14 Mart 2017 Salı

Avustralya'da Meslek Denkliginizi Mutlaka Alin

Merhaba arkadaşlar, Avustralya'da oturma vizeleriyle (permanent residency) ilgili gelen tüm soruları değerlendirerek sizlere çok faydalı olabileceğini düşündüğüm bir yazı daha hazırladım. Avustralya'da oturum vizelerine (subclass 189-190-489) başvuru yapmadan önce profesyonel mesleğinizin hangi mesleki kurumda değerlendirildiğini ve nasıl mesleki denkliğinizi (skill assessment) alabileceğinizi öğrenmenizi kesinlikle tavsiye ederim. Örneğin; benim mesleğim Şehir ve Bölge Planlama ama İstanbul'da 1.5 yıl Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığı olarak çalıştım. Avustralya'ya gelmeden önce bazı yurt dışı acentaları ve göçmenlik ofisleri mesleki denkliğimi nasıl almam gerektiği konusunda doğru düzgün bilgi vermediler. Çünkü bunların tek amaçları sizi lisans, yüksek lisans vb. programlara kayıt yaptırmaya yönlendirerek sizin üzerinizden para kazanmak! Benim mesleğimin Avustralya'da denkliğini veren kurumun adı "Vetassess". Bu kurum Şehir Planlama ile ilgili en az 1 yıl çalıştıktan sonra meslek denkliğini verebileceğini söylüyor. Maalesef İstanbul'da çalıştığım alan Şehir Planlamayla ilgili olmadığı için Avustralya'ya geldiğim ilk yıllarda (2013 yılında) meslek denkliğini kabul etmediler. Eğer yanlış yönlendirilmemiş olsaydım şuanda Avustralya oturum iznini hatta vatandaşlığını çoktan almış olacaktım. 
Avustralya'da sizin mesleğinizi hangi kurumun değerlendirdiğini öğrendikten sonra gerekli belgeleri hazırlayıp ilgili kuruma online başvuru yapıyorsunuz ve mesleğinizin değerlendirme süreci 1-3 ay arasında değişiyor. Mesleki denkliğinizi aldıktan sonra 189 (bağımsız oturum vizesi), 190 (eyalet sponsor vizesi) ve 489 (kırsal alan vizesi) vizelerine başvuru yapabiliyorsunuz. Ancak bazı meslekler özellikle çoğu mühendislik meslekleri 1 Temmuz 2017 tarihinde Avustralya'nın en çok istenilen meslekler listesi (Sol-Skilled Occupation List)'den maalesef kaldırılacak. Tam olarak hangi mesleklerin bu yıl listeden kalkacağını bu linkten öğrenebilirsiniz: https://www.education.gov.au/flagged-occupations-sol-2016-17 
Eğer mesleğiniz Sol listesinde bulunmuyorsa mesleğiniz mutlaka Csol listesine düşer. Bu durumda 190 ve 489 oturum vizelerine başvuru yapabilirsiniz. Ama burada en önemli nokta mesleğinize sponsor olmayı kabul eden eyaletleri ve bölgeleri bulmaktır. 
Avustralya'da Victoria (Viktorya), New South Wales (Yeni Güney Galler), Western Australia (Batı Avustralya), South Australia (Güney Avustralya), Queensland, Tasmania (Tasmania) ve Northern Territory (Kuzey Bölgesi) olmak üzere 7 eyalet daha doğrusu 7 adet ülke bulunmaktadır. 7 ayrı ülke gibiler çünkü bu eyaletlerin yasal sistemleri birbirinden çok farklı. Her eyaletin kendi web sitelerinde 190 ve 489 vizeleri için yayınlamış oldukları meslek listeleri var. Eğer mesleğiniz bu listelerde yer alıyorsa o zaman gerekli şartları yerine getirerek oturum vizesine başvurabilirsiniz. Ayrı ayrı eyaletlerle ilgili sizlere bilgiler vereceğim.Sorularınızı yazının altına yorum bırakarak iletebilirsiniz. Herkese bol şanslar:)

Arkadasimizdan gelen sorular ve cevaplarim: 

1- Toparlayıp ilk sorumu soracağım o zaman... Çoğu mühendislik mesleklerinin kaldırılacağını söylediniz. Peki orada kendi alanımızda ilgili ilk olarak yüksek lisans yapıp ondan sonra oturum gibi süreçlere girişirsek bu bizim mesleğimizin geçerli olduğunu gösterir mi acaba?

Merhaba kendi mesleğinizde yüksek lisans yapmadan önce mesleğinizin denkliğini Engineers of Australia kurumundan almanızı tavsiye ederim. Bunun için bu kurum sizden neleri istiyor önce onu araştırıp şartları yerine getirin. Avustralya'da yapılan yüksek lisans size oturum izni için gerekli olan 60 puandan sadece 5 puan getiriyor. Onun yerine Ielts'den 7 puan almaya çalışmak daha mantıklı. 5 puan için 2 yıllık yüksek lisansa $60bin dolar ödemenizi hiç tavsiye etmem. Yüksek lisans yapmak sizin mesleğinizin geçerliliğini maalesef göstermez. Her durumda meslek denkliğini ilgili kurumdan almak zorundasınız. Ayrıca mühendislik meslekleri Sol listesinden kalksa bile size alternatif olarak eyaletlerin sponsor olduğu 190 vizesi ya da kırsal bölgelerin sponsor olduğu 489 vizelerine başvurmanızı tavsiye ederim. Bu vizeler size ekstra puan da getiriyor.

2- Benim kafamda hep yüksek lisans yapmalısın gibi kalıplaşmış bir fikir oluştu maalesef... Bu farklılıklara bakmadım hiç. Halbuki alternatif çok şey varmış. Peki size 476 mühendislik vizesi ile gelip sonrasında o dediğiniz eyalet vizelerine başvurmak daha mı yerinde olur? Yeni mezun olacağım aslında tereddütüm ondan...

Mesleğiniz neydi? Evet mühendislik vizesiyle Avustralya'ya gelip mühendislik alanında iş tecrübesi kazanabilirsiniz ama Avustralya'da kendi profesyonel işinizi bulmanız zor olabilir. Size tavsiyem işi şansa bırakmayın Türkiye'de mezun olduktan sonra kendi işinizde deneyim kazanın sonra Avustralya'ya gelin. Mesleğinizin denkliği için kaç yıl iş deneyimi yapmanız gerekir bunu araştırın. Bazı mühendislik mesleklerinde sanırım 3 yıl iş tecrübesi olması gerekiyor. Ya da bazen iş deneyimi yapmadan yaptığınız projeleri Engineers of Australia'da saydırarak denkliğinizi alabilirsiniz. Tüm bunlar başkalarından duyduklarım meslek denkliğiyle ilgili bu siteden https://www.engineersaustralia.org.au derinlemesine araştırma yapmanızı tavsiye ederim.

3- Makine müh... Aynen araştıracağım bunu teşekkür ederim özenli ve uzun cevaplarınız için. Mühendislik için sizce Avustralya iyi bir seçenek ki oradan baktığınızda...

Avustralya muhendislik alaninda ve aslinda diger tum meslek dallarinda cok iyi is kosullara sahip olan ve islerin maaslari yuksek olan bir ulke. Eger buraya gelme firsatiniz olursa Avustralya'da profosyonel isinizi yapmanizi tavsiye ederim. 





4 yorum:

  1. Uzun ve zevkli aynı zamandaiçten cevaplariniz için teşekkürler.bende bir soru sormak istiyorum güzellik uzmaniyim.avustralyada nasıl denklik alırım mesleğimle ilgili lisans eğitimi de almak istiyorum nasıl bir yol izlemem iyim. Cvp yazarsanız çok sevinirim.

    YanıtlaSil
  2. merhaba
    şbp vize 190 için nitelikli meslekler arasında mı? Denklik ne olarak veriliyor? bilgilendirirseniz sevinirim.

    YanıtlaSil
  3. Merhaba, ''Benim mesleğimin Avustralya'da denkliğini veren kurumun adı "Vetassess". Bu kurum Şehir Planlama ile ilgili en az 1 yıl çalıştıktan sonra meslek denkliğini verebileceğini söylüyor.'' açıklamanız üzerine nasıl bir yol izlediğinizi sorabilir miyim? Teşekkürler

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar.fizyoterapist olarak calisiyorum,9yillik tecrübem var ve aynı zamanda alanımda doktora yapıyorum.bu egitimimle avusturalyada fizyoterapi denkliği ve oturum vizesi alma ihtimalim hakkinda ne düşüyorsunuz? Tesekkur ederim:)

    YanıtlaSil