14 Mart 2017 Salı

Avustralya Oturum ve Dil Vizeleri

                                     "Adelaide Fringe Festival" Kumdan Koç bayanı😄
Herkese tekrar merhaba arkadaşlar öncelikle sayfama gösterdiğiniz büyük ilgiden dolayı çok teşekkür etmek istiyorum. Bu yazimda bir arkadaşımızın Avustralya'yla ilgili sorduğu sorulari ve cevaplarımı okuyabilirsiniz. Herkese iyi okumalar:) 
"Gülsüm Hn merhaba,
Ben Ankarada yaşıyorum,insan kaynakları yönetimi yüksek lisansında son dönemdeyim amacım okuldan sonra Avustralya'ya yerleşmek,bir kaç sorum olacak bana yardımcı olabilir misiniz?
1- Vize almak kolay mı?
2- Göçmen vizesi ile mi denemek yoksa eğitim yada turist vizesi ile mi gelmek sonrasında ülkeye giriş yaptıktan sonra orada işlem yapmak mı uygun olur?
3- Dil okulu vizesi ile gelsem sonrasında orada üniversitelere giriş yapmak nasıl oluyor?vize uzatma değiştirme vs gibi işlemler kolay mı?
4- Her şey yolunda gitti ve ben ülkeye giriş yaptım,aylık normal standartlarda yaşam ne kadara mal oluyor?(kira-mutfak masrafı-elektrik su-ulaşım en genel anlamında)
5- Iş bulmak kolay mı?
6- En önemlisi siz ne tavsiye edersiniz?"
1. Avustralya'dan vize almanın kolaylığı sizin eğitim durumunuza, buraya geliş amacınıza ve maddi durumunuza göre değişiyor. Eğer vizenin tüm kriterlerine uyuyorsanız ve yeterli miktarda para gösterebiliyorsanız vizeyi almak daha da kolaylaşıyor. Bankada gösterilecek para miktarı vizelerin türlerine göre değişiklik gösteriyor bu nedenle kesin bir miktar söyleyemem. Sayfamın adının da çılgın vizeler olması Avustralya'nın 100'e yakın vize çeşitine sahip olmasından ve bu her vizenin de bazen insanı çıldırtacak derecede belgeler istiyor olmasından geliyor. Ben son 5 yılda 10'a yakın kendimin, eşimin ve ailemin vizelerini yaptığım için bu çılgınlığı buradan biliyorum:)
2. Aslında Avustralya'ya gelmeden önce oturum vizelerinin kriterlerini sizinle uyuyor mu önce onu araştırın derim. Buradan nitelikli göçmen oturumu almak için 489, 190 ve 189 vizeleri mevcut. https://www.border.gov.au bu linkten vizelerin ayrıntılarına erişebilirsiniz. Eğer mesleğiniz SOL nitelikli listesindeyse ve 60 puanı toplayabiliyorsanız direkt 189 vizesine başvurmanızı tavsiye ederim. Eğer 55 puanda kalıyorsanız 190 eyalet sponsor vizesine (bu vize size ekstra 5 puan veriyor) başvurun, ama eğer 50 puanda kalıyorsanız 489 kırsal vizesine (bu vize size ekstra 10 puan veriyor) başvurun derim. Oturum vizelerin puanlama sistemine yine Australian immigration web sitesinden inceleyebilirsiniz. Eğer baktınız göçmen vizeleri size uymadı o zaman eğitim vizesini denemenizi tavsiye ederim. Turist vizesiyle Avustralya'dayken başka vizeye başvurmanızı tavsiye etmem çünkü Turist vizesi çok masraflı hem geri dönüş uçak biletiniz yanar hem de Türklere bazen turist vize çıkmıyor buraya gelmeniz için çok güçlü nedenler ve para kaynağı göstermeniz lazım. Mesela annemle babamın turist vizelerini ben hazırlamıştım ve onlar bir günde vizelerini aldılar çünkü buraya gelme nedenleri benim mezuniyetime katılmalarıydı. Son olarak; size 3 aylık Turist vizesi verirler ve bu üç ay süresinde başka diğer vizeye başvurmak ve onun sonuçlanmasını beklemek daha sıkıntılı süreç yaşamınıza sebep olur. Turist vizesine boşuna zaman ve para harcamadan Türkiye'den direk oturum vizesine ve eğitim vizelerine odaklanmak ve bu vizelere zaman ve para harcamak en mantıklısı.
3. Dil okulu vizelerine ben kendimden örnek vermek istiyorum. 2012 yılında sadece 4 aylık dil eğitim ile Melbourne'e geldim ama ben yüksek lisans eğitimi için Sidney'deki üniversiteden kabul almıştım bu nedenle vizemde uzatılabilir ibaresi konulmuştu. Dil okulu vizesiyle gelip buradan vizelerini uzatabilen tanıdığım bir sürü arkadaşlarım var. Eğer Ielts'den 6.5 alırsanız yüksek lisansa başlayabiliyorsunuz. Ama dil vizesiyle buraya gelmeden önce yüksek lisans yapacağınız okulları çok iyi araştırmanızı tavsiye ederim. İşin kötü yanı maalesef yüksek lisans eğitimleri çok pahalı yıllığı $30bin dolar iyi yönü ise; ister dil okulu ister yüksek lisans öğrencisi olun haftada 20 saat çalışma hakkınız bulunuyor. Tatil günlerinde ise haftada sınırsız çalışma hakkınız oluyor. Ben 4 aylık dil eğitimimi tamamlayıp Ielts'den 6.5 aldıktan sonra Melbourne Üniversitesine yüksek lisansa başladım ve öğrenci vizesini uzatmak çok rahat oldu.
4.sorunun yanıtı kişiden kişiye ve şehirden şehire çok değişiyor (Pahalılık sıralamasında Sidney en pahalı şehir sonra sıra şöyle takip ediyor; Melbourne-Brisbane-Adelaide-Tasmania ve Perth) Tabiki en genel anlamda aylık ortalama yaparsak şu sonuca varabiliriz. Melbourne'de yaşayan bir öğrencinin yapabileceği en az masraflar; Share House yani paylaşımlı evde kalırsa haftalık $140-$150'ye çok rahat kent merkezinden 20 dakikalık tren mesafesinde bir oda bulabilir. $140 oda kirasına haftalık sadece $10 elektrik ödüyor fakat diğerleri su, internet, gaz kiranın içinde ama bazı yerlerde elektrik de kiranın içinde oluyor. Gıdaya ise harcanan masraf haftalık ortalama kişi başı $100, ulaşım ise Myki (Akbil) aylık sınırsız kullanım $150 civarında bu durumda bir öğrencinin aylık gideri $1150 oluyor. Bir öğrenci haftada 20 saat çalışma ile saati en az $18'dan haftada $360 yani ayda $1440 kazanabiliyor. Ama işin gerçeği şöyle; burada her öğrenci birçok işte cash yani parayı elden alarak çalışıyor. Ben öğrenciliğim zamanımda haftada en az 30 saat ve saatliği $18-$30 arasında temizlik işlerinde çalışmışlığım oldu.Normal standart rakamlarda bile bir öğrenci burada çok iyi geçinebiliyor.
5. ve 6. sorularin cevabi; Avustralya'ya gelen bir öğrencinin temizlik ve garsonluk gibi geçici işler bulması kolay ama kendi profesyonel işini bulması kişinin İngilizce yeterliliğine, çok iyi bağlantılar kurmasına ve Avustralya iş bulma yollarını çok iyi anlamasına bağlı. Ayrıca buranın bir üniversitesinde eğitim almak, diploma, yüksek lisans ya da doktora yapmak kendi profesyonel işinizi yapmanızda çok kolaylık sağlıyor. Ama benim size en öncelikli tavsiyem mesleğinizi Avustralya'daki ilgili meslek odasında kabul ettirerek oturum vizesiyle buraya gelmeniz. Mesleğinizin hangi birim tarafından sayıldığını bu linkten görebilirsiniz
Ben 4 aylık dil eğitim vizesi, 2 yıllık yüksek lisans eğitim vizesi ve 2 yıllık mezun iş vizesinden sonra 489 kırsal alan sponsorluğunda 4 yıllık iş vizelerini aldım. Benim oturum vizesini alma sürecimin bu kadar uzun olmasının nedeni; 2012 yılında ielts yeterli puanı alamamış olmam ve İstanbul'da 1.5 yıl çalıştığım mesleğim Şehir Planlamayı Avustralya'da saydıramamış olmamdı çünkü İstanbul'da aslında çalıştığım iş Gayrimenkul Değerleme Uzmanlığıydı.. Avustralya'da Vetasses adındaki meslek değerlendirme birimi bu işi Şehir Planlamayla ilgili bulmadığı için kabul etmedi. Ben şuanda 489 vizesiyle kırsal alanda en az 2 yıl yaşayıp ve en az 1 yıl haftada en az 35 saat çalıştıktan sonra 887 adlı oturum vizesine başvurabileceğim. İşte bu nedenle bu Avustralya vizelerine çılgın diyorum. 

1 yorum:

  1. Gülsüm Hanım,
    Geri dönüş ve değerli yorumlarınız için çok teşekkür ederim.

    YanıtlaSil